Główną zaletą grilla jest to, że nieważne, co na nim przyrządzimy, prawie zawsze będzie smakować fenomenalnie. Mięsa, warzywa, ryby, a nawet owoce, takie jak ananas nad ogniem nabierają wyjątkowego, dymnego aromatu, który dodatkowo pomaga wydobyć naturalny smak produktu. Nic więc dziwnego, że niemal wszyscy uwielbiają dania z rusztu!
Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potraw na grillu jest odpowiednia marynata. Warto zaprzyjaźnić się ze składnikami takimi jak dobrej jakości musztarda, oliwa, czosnek czy świeże zioła. Znaczenie ma również czas – im dłużej mięso będzie „odpoczywało” w takiej aromatycznej mieszance, tym lepszy efekt końcowy osiągniemy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się podczas przygotowywania dań z rusztu będzie Musztarda Kielecka sarepska, którą od niedawna dostać można w wygodnym, plastikowym opakowaniu, doskonałym do plenerowych warunków.
Sposób na soczystego kurczaka z grilla
Podczas weekendowego grillowania nie może zabraknąć… pysznego i aromatycznego kurczaka. Przygotowując to delikatne mięso na ruszcie łatwo jest je przesuszyć. A co zrobić, żeby tego uniknąć? Można dodać do marynaty odrobinę majonezu. Nie tylko wzbogaci to piersi z kurczaka o wyjątkowy smak, ale również zapobiegnie wysuszeniu.
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
· 2 piersi z kurczaka
· 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
· 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego
· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
· świeże lub suszone zioła, np. tymianek i oregano
· 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· sól i pieprz do smaku
· 1 łyżka miodu
Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie nacieramy nimi mięso – najłatwiej zrobić to za pomocą rąk. Odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Grillujemy przez ok. 15 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co kilka minut przewracając piersi z kurczaka na drugą stronę i smarując wierzch pozostałą w naczyniu marynatą.
Wyjątkowe szaszłyki z łososia
Ryby przygotowane na grillu to prawdziwy rarytas. W wydaniu z rusztu dobrze sprawdzi się na przykład pstrąg przyrządzony w całości z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami. To popularne danie zna jednak już chyba każdy, a warto jest przecierać w kuchni nowe szlaki. Na weekendowe spotkanie ze wspólnym grillowaniem proponujemy, aby przyrządzić soczyste szaszłyki z łososia w musztardowej marynacie.
Potrzebne składniki:
· ok. 400 g świeżego łososia
· 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
· 4 łyżki oliwy
· 1 czubata łyżka miodu
· 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
· sok z cytryny
· sól, pieprz
· świeża papryka
Łososia kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Musztardę Kielecką, oliwę, czosnek granulowany, miód, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby ryba równomiernie pokryła się marynatą. Na koniec kroimy paprykę w dużą kostkę i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z łososiem. Grillujemy na aluminiowej tacce przez około 7-8 minut, w tym czasie kilkukrotnie obracając szaszłyki. Smacznego!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w plastiku: ok. 4,26 zł brutto / 450g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/dwa-pomysly-na-dania-z-rusztu